Därför avskaffade vi ledningsgruppen.

Postat i #företagskultur.

Sedan start har Trimero varit ett företag som alla medarbetare är med och utvecklar. Är det något som man inte är nöjd med ska man ha möjlighet att ändra på det. På så vis skapar vi den arbetsplats vi alla vill arbeta på. 

Under de första åren hade bolaget en form av ledningsgrupp bestående av de tre grundarna för diskussioner om förbättringsarbete och andra operativa beslut. Med tiden kändes det dock som att detta skapade en förväntan bland medarbetarna att det var ledningsgruppens ansvar att driva på förändring, vilket stred mot principen att det är allas ansvar att utveckla företaget. Under 2019 togs därför beslutet att avskaffa ledningsgruppen.

Vad har vi gjort istället?

Idag arbetar vi efter en flexibel organisationsmodell som består av grupper som kommer samman kring olika behov. Det kan till exempel vara planering av nästa konferens, att utveckla vårt arbetssätt, inreda nästa lokal, förbättra onboardingprocessen eller skriva blogginlägg. När konferensen är genomförd och lokalen väl är inredd upplöses grupperna. Vissa grupper, t ex instagramgruppen eller de som sköter intervjuer behöver inte lösas upp, men konstellationen kan förändras med tiden. 

Vilka ingår i grupperna då? De som vill och känner att de kan bidra. Vi har fortfarande en VD som håller samman det dagliga arbetet och agerar bollplank vid behov. Vi har också en styrelse som tänker långsiktigt och strategiskt. Strategin delas och diskuteras med medarbetarna så att vi har en gemensam riktning. 

Det finns flera fördelar med denna modell:

Fokus på det som verkligen är viktigt

I och med att förbättringsmöjligheter upptäcks organiskt kommer fokus läggas på väsentliga saker som verkligen betyder något för organisationen. Om det är något som någon tycker behöver ändras, då kan den personen fixa till det, själv eller gemensamt. På så vis hamnar rätt saker i fokus. 

Ser helheten

Istället för att enbart fokusera på sina egna uppgifter behöver medarbetarna se helheten i företaget, dess riktning och andra intressenter. Vi upplever att detta ger ett mer meningsfullt arbete, en högre förståelse och snabbare personlig utveckling. Detta perspektiv lyfter också det dagliga arbetet.

Relevant kunskap

Beslut fattas av de som är involverade och berörda. Ofta sitter de på bäst kunskap för att lösa problemet. Gör de inte det så har de möjlighet att ta hjälp av andra med kunskap. 

Snabbrörlighet

Ett resultat av detta är att det går snabbare att förändra saker. Enligt Svante Randlert lever vi i en värld där det inte längre är de stora mot de små. Det är de snabba som vinner över de långsamma

”Ledningen” kan ägna tid åt annat

Personerna som annars ingick i ledningsgruppen frigör tid till annat. De fortsätter såklart att vara ledare och att driva bolaget framåt, tillsammans med alla andra. Fler ledare, inte färre. 

Delaktighet och engagemang

Det blir helt enkelt roligare att arbeta om man kan göra skillnad. 

Lösningsfokuserat

Om du inte har möjlighet att påverka kan det bli lätt att irritera sig på chefer som inte gör tillräckligt mycket. Nu är det ens eget ansvar att skapa en bra arbetsplats, tillsammans med alla andra. Fokus på lösningar istället för problem.

Häng med – Följ oss på LinkedIn

Håll koll på när nya artiklar släpps och få tillgång till unikt innehåll!

Relaterade inlägg.

Kontakta oss

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.

Tack för ditt mail!

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.