Bygga gemenskap på arbetsplatsen – hur?.

Postat i #företagskultur.

Goda relationer är livsviktigt. Det säger i alla fall ett forskarteam på Harvard som följt 600 individer i 75 år (hur gamla är forskarna nu?). De som hade goda relationer var de som var mest hälsosamma, lyckliga och levde längst. Det känns ju då rimligt att vi skapar arbetsplatser med äkta relationer och en gemenskap där vi ställer upp för varandra på fler områden än när skrivaren krånglar. Men hur? Här går vi igenom tre områden vi tror är viktiga för att skapa en genuin gemenskap på arbetsplatsen.

(Psst — Du vet väl om att vi rekryterar?)

Prestigelöshet

En viktig kugge tror vi är att se varandra som mångsidiga människor istället för enkla arbetsroller. Att inte knyta andras identiteter eller självvärde till titlar eller prestation. Vissa kallar det prestigelöshet. Hos oss har till exempel alla samma titel. Men betyder det att alla måste vara lika och göra samma sak? Nej, människor kan ha olika förmågor, talanger, erfarenhet, ambitioner, självförtroende, intressen och därmed arbetsuppgifter. Men det ska inte påverka deras anseende eller hur de blir bemötta. Vi väljer också att undvika tävlande i arbetet. Genom samarbete och strävande efter att lyfta varandra upplever vi att det skapas en bättre samhörighet. 

Att vara sig själv

En konsekvens av äkta och genuin prestigelöshet är att människor vågar vara sig själva. På för många arbetsplatser känner människor att de behöver iklä sig en ”professionell mask”, dölja sina svagheter, och agera på ett sätt som gör att personligheten inte sipprar ut. När människor är autentiska gentemot varandra skapas relationer som bygger på tillit, positiva tankar och goda intentioner. Genom att vara sig själv skapas också genuina kopplingar till gemensamma värderingar i företaget. Många av oss uppskattade en övning vi gjorde på förra årets konferens som handlade om våra egna personliga värderingar, där vi utgick från oss själva och sen jämförde om dessa kunde kopplas till de värderingar som vi gemensamt upplever speglar oss på Trimero.  

Hitta på saker ihop

Något som vi upplever stärker gemenskapen är att göra aktiviteter utanför jobbet. Ofta är det någon som kommer på något roligt att göra eller helt enkelt känner att det var länge sen vi gjorde något tillsammans och därför tar ett initiativ. Såna erfarenheter och minnen skapar gemensamma referensramar och berättelser som gör att vi kan lära känna varandra mer på djupet. Alla aktiviteter tilltalar inte alla, och det är ju okej så länge vi är inkluderande och att alla känner sig välkomna. Det kan röra sig om yoga på kontoret, segling till Fjäderholmarna, bartenderutbildningskväll eller Champions League-tittande på kontoret. Ju mer desto roligare.

Letar du efter nya utmaningar?

Vi söker nya kollegor att komplettera vårt växande team av härliga redovisningskonsulter. Hos oss är gemenskap och personlig utveckling viktiga komponenter i företagets framgång!

Häng med – Följ oss på LinkedIn

Håll koll på när nya artiklar släpps och få tillgång till unikt innehåll!

Relaterade inlägg.

Kontakta oss

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.

Tack för ditt mail!

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.