5 tips för nya e-handelsreglerna.

Den 1 juil 2021 införs nya regler som kan förändra förutsättningarna för dig som säljer varor till privatpersoner (B2C) inom EU.

Nytt är bl a att företag kan ansluta sig till OSS-systemet (distansförsäljning inom EU) och IOSS-systemet (t ex drop-shipping), och deklarera EU-försäljning via svenska Skatteverket. Här när några tips på vad du som e-handlare bör tänka på inför de nya reglerna:

1. Följ upp distanshandelvolymen inom EU

1 juli införs en gemensam tröskel på 10 000 EUR för distansförsäljning till privatpersoner inom hela EU. Säljer du för mer än detta under ett kalenderår måste bolaget ta ut utländsk moms på försäljningen.

Vid lägre försäljning än detta kan du ändå välja att ansluta dig till OSS-systemet och lägga på utländsk moms istället för svensk. Det kan vara värt om du säljer till länder med lägre än 25% moms (bara Ungern har högre).

2. Analysera om det är värt med OSS-systemet eller lokal momsregistrering

Företag kan själva välja om de ska deklarera via OSS-systemet eller momsregistrera sig lokalt i varje land.

Fördelen med lokal momsregistering är att det är enklare att återkräva utländsk ingående moms. Nackdelen är betydligt mer administration och kontakt med utländska skatteverk.

All din distanshandel inom EU behöver du redovisa på samma sätt. Det går inte att välja att redovisa distanshandel med OSS i vissa och deklarera lokalt i andra. Tänk därför över vad som är bäst för ditt företag sett till hela EU.

3. Se över marknadsföringsinsatser

I och med att det är olika momssatser i olika länder kommer du ha olika marginal beroende på vart varan skickas. I Tyskland är det 19% moms, medan det är 25% i Danmark. Kanske är det mer värt att satsa på tyska marknaden pga lägre moms?

4. Anpassa ditt e-handelssystem

Säkerställ att ditt e-handelssystem har korrekta momsinställningar. Om du har omfattande försäljning till privatpersoner inom EU behöver bolaget ta ut den moms som gäller i kundens land.

Om du t ex säljer till Portugal ska det vara portugisisk moms (21%) på kvittot. Portugisiska skatteverket kan begära in underlag från bolaget för att styrka detta och har rätt att bestämma om ev. påföljder om det har tagits ut fel moms. Det vore ju jobbigt.

5. Förenkla drop-shipping med IOSS

Sysslar ni med drop-shipping av varor med lägre värde (försändelser under 150€) från land utanför EU? Då kan ni ansluta er till IOSS-systemet!

Försäljning till alla EU-länder blir då tullfritt. Istället tar ni ut destinationlandets moms direkt i webbutiken och rapporterar in denna IOSS-deklarationen till svenska Skatteverket.

Priset i checkout blir visserligen högre men ni kan enklare avgöra leveranstider och kunden vet redan innan köpet genomförs den exakta kostnaden för varan. Snabbare leveranser och gladare kunder!

Relaterade inlägg.

Kontakta oss

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.

Tack för ditt mail!

Vi svarar via e-post inom 24 timmar. Eller ring oss på 08-777 28 68.